Press release 2017 Swedish

Istället för att avbilda naturen, skapar hon naturen

Juveldesign står inför ett paradigmskifte och har aldrig varit mer spännande än idag. Stockholms-baserade juveleraren och smyckekonstnären Towe Norlén ger en ny dimension till den mest exklusiva smycketraditionen – så kallade ‘haute joaillerie’ – genom sitt nya sätt att tolka naturen i sin juvelkonst.

Naturens roll för juveldesign genom tiderna
I alla tider har smyckekonstnärer inspirerats av naturen och försökt efterlikna dess skapelser i sin konst. Vi har sett det hos smyckeikoner som René Lalique, Louis Cartier och Fulco di Verdura. Nu har Towe Norlén tagit den naturinspirerade designen ett steg längre. Istället för att avbilda naturens färdiga kreationer, följer hon naturens egna designprinciper när hon arbetar fram ett smycke. På så sätt får hon fram unika smycken med former som skulle kunna återfinnas i naturen men som vi kanske ännu inte har sett.

En ny inspirationskälla – en ny typ av design
Efter att ha fördjupat sig inom forskningsområdet strukturell biologi, som förklarar varför naturen runt omkring oss ser ut som den gör, väcktes idén hos Towe att formge så likt naturen själv som möjligt. I naturen anpassas en organisms form successivt efter den funktion den ska fylla och efter omgivningen den befinner sig i. Det gör att t ex växters utseende ständigt utvecklas och att det inte finns ett blad som är exakt det andra likt. Omständigheter som exempelvis luftfuktighet, vind och temperatur är bara några faktorer som påverkar naturen under utvecklingen av nya former. Och det är bland annat sådan yttre påverkan som Towe Norlén experimenterar med när hon formger nya smycken. Precis som Naturen utgår Towe från en grundform. Sedan bestämmer hon de yttre omständigheter som avgör hur formen utvecklas, hur fröet sakta växer och blir till en blomma.

Silk – den perfekta hudens mönster

Ett av TOWE juvelmärkets starkaste kännetecken är Silk-mönstret. Detta vindlande tredimensionella smyckemönster har Towe Norlén tagit fram i samarbete med sin man, hudläkaren och hudforskaren Lars Oskar Norlén. Genom dennes banbrytande forskning har den perfekta hudens struktur kunnat identifieras i detalj, och Towe Norlén har sedan återskapat detta i sina smyckens Silk-mönster. Mönstret är således unikt och hyllar naturens mest perfekta skapelse – den silkeslena huden.

 

 

Faktaruta om Towe Norlén

 

Det exklusiva juvelmärket TOWE skapades 1999 i Genève, Schweiz, av svenska juveleraren, gemmologen och formgivaren Towe Norlén.

Towe Norlén är utbildad guldsmed vid guldsmedshögskolan i Köpenhamn, formgivare vid Konstfack i Stockholm och gemmolog vid Gemmological Institute of America (GIA). Efter studietiden arbetade Towe som guldsmed och juvelformgivare i Genève inom det mest exklusiva smyckesegmentet – så kallad ‘haute joaillerie’. Hon arbetade då bla för Harry Winston, Piaget och Ebel, liksom för Sothebys. Samtidigt utvecklade och patenterade hon en ny smyckestillverkningsmetod – så kallad ‘lasersintring i guld’, som idag är licensierat till ett tyskt företag och används i ökande omfattning inom den exklusiva smyckestillverkningen internationellt.

Sedan 2010 är Towe Norlén huvudsakligen verksam i Stockholm och arbetar för sitt eget juvelmärke TOWE. Juvelerna tillverkas för hand i Genève i en av världens främsta juvelateljéer specialiserad på haute joaillerie. Ett enda smycke kan kräva hundratals timmars arbete att producera och engagera ett stort antal högt specialiserade yrkeskategorier, såsom modelltillverkare, gjutare, guldsmed, gemmolog, stenfattare och polerare.

 

 

Faktaruta om Haute joaillerie

 

‘Haute joaillerie’ är det internationella namnet för den mest exklusiva juveldesign- och hantverkstraditionen. Haute joaillerie innebär utöver kompromisslös kvalitet i materialval och utförande även unik, personlig design. Haute joaillerie utövas idag enbart i Paris och Genève.

 

 

Kontaktuppgifter:

För information eller beställning

Tel: 0735 082259

E-mail: towe@towejewels.com

Web: www.towejewels.com